Project Details

Santa Rosa Avenue Widening

Project Name

Santa Rosa Avenue Widening

Project Location

Santa Rosa, CA

Project Description

Green Valley Consulting Engineers developed the Civil Design and provided Contract Assistance for this high-profile, $6M roadway project which widened and transformed the stretch of Santa Rosa Avenue fronting a very busy community shopping center, anchored by Costco, Best Buy, and Target.

Elements included roadway widening (from Yolanda Avenue to Kawana Springs Road), a complete cross-section asphalt overlay (from Yolanda Avenue to the Baker/Colgan intersection), the construction of new and the retrofit of existing ADA curb ramps, the installation of new utility mains and service laterals (18-inch storm, 12-inch water, and 8-inch sewer), large 48-inch precast manholes, numerous driveway conforms, a new bus pullout with sidewalk/curb/gutter, and a designated bike lane. Green Valley coordinated with traffic sub-consultant, WTrans, for the relocation of the existing street light system and traffic signal modifications. Additionally, widening efforts required the removal of trees and stumps, trenchless jack and bore pipe installation underneath an established culvert, the relocation of an existing water main near a gas station, and coordination with adjacent construction activity (Chapel of the Chimes).

The project was initiated by the City and then “built upon” by GVCE, who then coordinated information throughout its duration with City staff, management, and the materials testing laboratory. Green Valley established the horizontal and vertical alignment for the widened roadway and proposed utilities and developed the “most cost-effective” structural section. Crucial to the success of the project was utility coordination with both the City as well as outside utility companies.

Large-scale PG&E relocations were performed under a separate demolition phase for the project which was completed prior to engineering design efforts. Likewise, GVCE provided one-on-one and immediate public outreach, as needed, to address concerns such as impacts to commercial frontages.

Clients Say

For over 20 years, Windsor Road remained an “incomplete street”. Windsor High students were forced into and across the heavily-trafficked road to reach school. GVCE filled the gaps, creating safety, convenience, and comfort... The traffic improvements made by the Town of Windsor in front of Windsor High has provided families with more drop-off/pick-up convenience in front of the school... We only hear praise from families and students for all of the road improvements! Marc Elin, WHS Principal